Information om Gonorré

Ditt prov testas både för klamydia och den ovanligare sjukdomen gonorré. Om provet visar en gonorréinfektion kommer ansvarig mottagning försöka kontakta dig. Alla prov testas för gonorré men visning av provsvaret på webbsidan kommer införas successivt under hösten. Du får gärna själv ta kontakt med mottagningen om det står på klamydia.se att du har gonorré.

Gonorré är en sexuellt överförbar infektion som inte alltid ger symtom. Om du får symtom sker det oftast inom en vecka från det att du blev smittad. Sveda eller flytningar från urinrör och slida är vanliga symtom. Jämfört med klamydia är gonorré en ovanlig infektion i Sverige. Män som har sex med män och personer som haft oskyddat sex utomlands har högre risk att få gonorré.

Om du misstänker att du kan ha gonorré ska du ta kontakt med vården i ditt landsting och inte använda denna tjänst. Urinprov räcker oftast inte, eftersom gonorré också kan orsaka infektioner i svalg, ändtarm och ibland i ögon.

Har du gonorré kommer ansvarig mottagning att kontakta dig. För att se vilken behandling som är bäst för just dig kan ytterligare prov behöva tas. Tänk på att vården oftast ringer från ”hemligt nummer”.

Göteborg
Hud- och könsmottagningen Sahlgrenska sjukhuset
Telefon: 031-343 83 31 eller 031-343 83 37

Borås
Hud- och könssjukdomar (STD), Södra Älvsborgs Sjukhus
Telefon: 033-616 11 45

Uddevalla
Hudmottagning (Könsmottagning)
Telefon: 010-435 52 60

Skövde
Hudmottagning (STI-mottagning)
Telefon: 0500-43 73 77

 

Svar på vanliga frågor